Manusförfattaren L Per E Pettersson berättar

En mordgåta måste innehålla endast en helt korrekt lösning. När alla ledtrådar läggs ihop så kan mördaren bara vara en av de misstänkta karaktärerna.

Att skapa själva intrigen gör jag och Robert Cronholt. Det tar hårt på messenger när våra idéer studsar mellan oss. Det är högt tempo under några timmar per dag. Dessa dagar blir till veckor innan vi är nöjda.
Då läggs min intrigmakare Robert C  på is tills nästa gång och mitt ensamma arbete tar vid:

Dialogsätta och skapa logik och framför allt skapa intresse i varje scen kring varje karaktär. Alla scener måste skapa dels spännande moment men självklart även moment där aha upplevelser föds för åskådaren. Upptäcker ska ske och sammanhang ska läggas samman. Varje scen är cirka 1000-1300 ord lång och en mordgåta består av 16 mötescener samt 3-4 scener med alla misstänka är med samtidigt.

Att skriva en mordgåta är som att ha två tentor i kvantfysik varje dag. Allt måste fungera och all ens kunskap måste komma ut.

Denna del tar cirka 3 veckor av heltidsarbete.

Jag skrev mycket för TV på 90 talet och utveckla en talang att skriva oavsett vad tidspress. ”Det måste vara klart om 3h timmar”. Skrivkramp finnes ej.

Det har blivit 21 mordgåtor genom åren; om jag orkar så blir det säkert några till.

Hur går våra mordgåtor till?

En GÅENDE MORDGÅTA är något alldeles speciellt.
Vi är originalet.
Detta är även ett registrerat varumärke

 

 

ALLT STARTADE EN KULEN HÖSTDAG PÅ NÄÄS SLOTT 2005

Urpremiär på gående mordgåtor
Ett mord
Åtta misstänkta
Kan du lösa gåtan?

Fyra olika mordgåtor 2023/24

Tre gående och en sittande